Sannolikheter

När det gäller spel som baseras på att man väljer ett antal nummer som Lotto, Keno och Roulette, är det slumpen som avgör vilka nummer som ska dras. Man kan alltså inte påverka vilka nummer som ska dras, så egentligen så handlar spelandet framförallt om att man ska satsa på sina favoritnummer och låta turen sköta resten. Alla nummer har i teorin lika stor chans att bli dragna.

Statistik

Men faktum är att i praktiken har det visat sig att vissa nummer faktiskt vinner mer ofta än andra. Svenska Spel brukar presentera statistik en gång per halvår som visar vilka nummer som har slumpats fram i spelen Lotto och Keno. Där kan man faktiskt se att vissa nummer har slumpats fram oftare än andra, trots att alla nummer egentligen alltså har samma chans att bli dragna. I den senaste Lottostatistiken kan man exempelvis se att numren 18, 21 och 35 har blivit dragna 40 gånger vardera, medan nummer 15 bara har blivit draget 22 gånger och nummer 5 har blivit draget 26 gånger. Även om statistiken inte automatiskt berättar vilka nummer som är de vinnande numren, så visar den ändå på att vissa nummer för mer tur med sig än andra.

Taktik

Vissa nummer är det många som satsar på och andra nummer är det få spelare som satsar på. Detta kan man utnyttja för att öka sina vinstchanser. Om man satsar på ett nummer som få spelare brukar satsa på så har man ju chans att vinna en större vinstsumma, än om man satsar på ett nummer som många spelare brukar satsa på, för då riskerar man ju att få dela sin eventuella vinst med många andra spelare.