Fakta

Det finns vissa tal som anses föra tur och lycka med sig. Dessa nummer kallas för lyckotal eller lyckonummer. Många väljer att satsa pengar på just dessa nummer eller vill gärna ha dessa nummer som till exempel telefonnummer eller registreringsnummer på bilen. Tvärtom finns förstås ett antal nummer som har motsatt betydelse, alltså att de för med sig otur eller olycka. Här nedan ger vi några exempel.

Fyra

Siffran fyra anses vara ett otursnummer av kineser och japaner. Förklaringen till detta är för att siffran fyra uttalas nästan likadant som ordet ”död” på kinesiska och japanska. Därför anser man att likheten i uttalet gör att siffran fyra är ett otursnummer.

Sju

I de allra flesta kulturer anses sju vara ett lyckonummer.

Åtta

I Kina och Japan anses siffran åtta vara ett lyckonummer. Detta eftersom åtta heter ”pinyin bā” på kinesiska och japanska och detta låter nästan som ordet välgång, som heter pinyin fā. Siffermystik är stort i Japan och Kina. Därför planerades exempelvis OS 2008 i Kina att invigas den 8/8-2008 klockan 20:08 lokal tid. Allt för att skapa största möjliga lycka, utifrån tron på numerologi.

Nio

I Japan anses nio vara ett otursnummer, eftersom uttalet av siffran nio låter som det japanska ordet för smärta, vilket då anses som en negativ faktor.

Tretton

Tretton är ett välkänt olycksnummer, framförallt i västvärlden. Förklaringen tros vara att Judas Iskariot var den trettonde personen i rummet när Jesus åt sin sista måltid. Han var den som förrådde Jesus och underlättade för översteprästerna och de skriftlärde i Jerusalem att gripa Jesus. Namnet Judas har sedan dess blivit synonymt med ”förrädare” eller ”svikare” och siffran tretton är alltså känt som ett oturstal. Det har gått så långt att det på många hotell i västvärlden saknas ett rum med rumsnummer 13, eftersom det ändå är så många gäster som vägrar bo i ett rum med detta nummer. Likaså hoppas nummer 13 ofta över när man skapar hus med många våningar. Då kommer våning 12 och därefter direkt våning 14. Men siffran 13 är också ett lyckotal i länder som Italien och Kina. I Kina anses talet 13 lyckosamt eftersom det låter som ”säkert liv” när siffran uttalas.